De woordenaar : Christoffel Plantijn, 's werelds grootste drukker en uitgever (1520-1589) - Langereis, Sandra (Amsterdam : Balans, 2014)
De zestiende eeuw was een eeuw van uitersten: hoewel de renaissance volop culturele, intellectuele en wetenschappelijke vernieuwing bracht, werd Europa ook verscheurd door godsdiensttwisten, oorlog en opstand. Vanuit Antwerpen probeerde uitgever Christoffel Plantijn de verscheurde samenleving te binden met boeken. Taal vormde voor hem het cement van een samenleving. Hij publiceerde de allereerste woordenboeken van het Nederlands, in de hoop dat de mensen elkaar konden vinden in een gemeenschappelijke taal. Hij hoopte ook dat religieuze tegenstellingen zouden verdwijnen wanneer gelovigen de bijbel beter zouden lezen. Plantijn ging op zoek naar de woorden van God zelf en publiceerde de definitieve biografie van de bijbel. Op heldere en meeslepende wijze beschrijft Sandra Langereis in deze schitterende biografie de zestiende eeuwse wereld van Christoffel Plantijn, de man die dankzij de uitvinding van de boekdrukkunst en ondanks onvoorstelbare tegenslagen zijn drukkerswerkplaats tot s werelds grootste uitgeverij wist te maken.
boek
Keywords: Plantijn, Christoffel