Participation is risky : Approaches to joint creative processes - Huybrechts, Liesbeth (Amsterdam : Valiz, 2013)
'Participatie' leidt binnen diverse sectoren tot heel wat begripsverwarring. De term wordt snel in de mond genomen, zeker in een nieuwe mediacontext en in innovatieonderzoek, en gelijkgesteld met interactie of eenvoudige publieksbevragingen. Bij een recente generatie kunstenaars en vormgevers groeit op vanzelfsprekende wijze de behoefte om samen te werken, over de grenzen van disciplines en domeinen heen, waarbij ook de eindgebruikers inhoudelijk of qua vorm of structuur aan kunnen bijdragen. doordat men zich bedient van nieuwe media, die door hun aard andere toegesneden en werkprocessen verlangen, worden nieuwe parameters in het creatief (samen-)werken ontwikkeld. Hun werk heeft dus (nog) geen vaste vorm, maar evolueert door deze samenwerking.
Participation and risky trade-offs -- Participation and hybridity -- Participation and generativity -- Participation is a risky trade-off.
boek