Gent : een geschiedenis van universiteit en stad, 1817-1940 - Mantels, Ruben; Van Damme, Kristin (Brussel : Mercatorfonds, 2013)
Op 9 oktober 1817 was het groot feest in de stad Gent: prins Willem van Oranje installeerde die dag in de Aula in de Voldersstraat de universiteit. Het was het begin van een intense liaison die straks tweehonderd jaar oud is. Ze bevat memorabele episodes, zoals de lange strijd om de vernederlandsing, en er zijn grote namen bij betrokken, zoals Emile Braun en August Vermeylen. Beeldbepalende universitaire gebouwen verspreidden zich over de stad, studenten palmden behalve de aula's en labo's ook de straten (en het nachtleven) in, Gentse professoren woonden in de stad en namen intens deel aan het verenigings- en het politieke leven. Je kunt het Gent van vandaag niet begrijpen zonder zijn universiteit, en omgekeerd. Dit boek doet het verhaal en brengt onuitgegeven beelden van het universiteitsleven in de stad.
boek