Exurbia : wonen buiten de stad. - Den Hartog, H. (Rotterdam : Episode, 2006)
In hoeverre is het wenselijk dat het Nederlands platteland zal gaan veranderen in een landelijk woongebied voor stedelijke werkers? Wat is de positie die planners, ontwerpers en beleidsmakers innemen sinds het beleid gedecentraliseerd is? Hoe kan men de wens om op het platteland te gaan wonen aangrijpen om het platteland, waar de boer aan het verdwijnen is, op een integere manier opnieuw vorm te geven? In meer dan 20 artikelen worden ongewoon veel aspecten belicht van dit wonen door stedelijke werkers op het platteland vanuit soms zeer verschillende disciplines, variërend van projectontwikkelaar en bestuurder tot landschapsarchitect en kunstenaar. Daarin is dit werk uniek. Het taalgebruik is echter niet altijd even gemakkelijk en bevat vrij veel jargon. Populaire recente verhandelingen over dit complexe verschijnsel dat al decennia in Nederland aan de gang is, zijn er echter niet.
boek