The artist interview : for conservation and presentation of contemporary art. Guidelines and practice. - Beerkens, Lydia; 't Hoen, Paulien; Hummelen, IJsbrand (Heijningen : Jap Sam, 2012)
Gesprekken met kunstenaars worden steeds meer beschouwd als een essentieel onderdeel voor het beheer en behoud van moderne en hedendaagse kunst. Een van de mogelijkheden om zoveel mogelijk authentieke, inhoudelijke en technische informatie te verzamelen over moderne en hedendaagse kunstvoorwerpen, is het interviewen van kunstenaars. SBMK, RCE en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben in een periode van circa tien jaar twee grote projecten met betrekking tot het kunstenaarsinterview uitgevoerd – het 'Pilotproject Kunstenaarsinterviews' en het vervolg 'Kunstenaarsinterviews/Kunstenaarsarchieven'. Inmiddels zijn er in totaal twintig in Nederland werkende kunstenaars geïnterviewd door een interviewkoppel bestaande uit een conservator en een restaurator. Deze gesprekken zijn gefilmd en het vooronderzoek en de voorbereidingen zijn uitvoerig gedocumenteerd. De geïnterviewde kunstenaars zijn: Marina Abramovic, Armando, Marinus Boezem, Eugene Brands, Sjoerd Buisman, Tom Claassen, Adam Colton, Constant, Jan Dibbets, Ger van Elk, Madelon Hooykaas/Elsa Stansfield, Niek Kemps, Sonja Oudendijk, Henk Peeters, Lydia Schouten, Peter Struycken, Carel
boek