Norm=vorm : over standaardisatie en design. - De Rijk, Timo; Stichting Design Den Haag 2010 - 2018; Gemeentemuseum, Den Haag; Tentoonstelling. Den Haag. Gemeentemuseum. 2010-05, 08; Essen. UNESCO-Welterbe. Zollverein. 2010-08, 28 (Deventer : Thieme Art Deventer, 2010)
Al die voordelen hebben beroemde ontwerpers als Dieter Rams en Piet Zwart, fabrikanten als Braun en Thonet en scholen als het Bauhaus geïnspireerd om zich voor standaardisatie in te zetten en er mooie, goede en goedkope producten mee te ontwerpen. Norm=Vorm werpt licht op de soms verborgen agenda’s waarmee de normalisatie en standaardisatie van producten is doorgevoerd. In het boek komt een breed scala aan historische en hedendaagse onderwerpen aan bod : standaardisatie van gereedschappen, de voedselverwerkende industrie als voorbeeld, de ontwikkeling van de confectiemode en het maatsysteem, het Amerikaanse Taylorisme in de huishouding, het ontstaan van de professionele ergonomie, de invoering van kleursystemen, de standaardisatie van geluid- en beelddragers, en de acceptatie van allerlei ‘ classics’, van pennen tot boten en auto’s tot horloges.
Tentoonstelling 8 mei t/m 15 augustus 2010
Den Haag, 08.05.2010 - 15.08.2010
Essen, 28.08.2010 - 19.10.2010
boek
Keywords: Exhibitions -- Tentoonstellingen -- Expositions