Dood en leven van grote Amerikaanse steden. - Jacobs, Jane; Polman, Maarten (Amsterdam : SUN Trancity, 2009)
Een van de meest invloedrijke boeken in de geschiedenis van de stadsplanning is ‘The Death and Life of Great American Cities’ van de New Yorkse publiciste Jane Jacobs. Bijna 50 jaar na de eerste druk is de eerste Nederlandse vertaling van dit beroemde boek verschenen. Jacobs houdt van zinderende grote steden, met wijken als de Jordaan, de Marollen en Montmartre. Ze pleit voor een dynamische en levendige stad, waar mensen door elkaar wonen, werken, winkelen, spelen, en die zo een bron van inspiratie is voor iedereen: “The Death and Life of Great American Cities is een ode aan de metropool. Jacobs trekt van leer tegen de modernistische stedenbouw: wonen in grote flats in het groen, winkelen in winkelcentra en werken op bedrijventerreinen. Het richt de grote steden te gronde, vindt Jacobs. Wellicht heeft de titel van het boek menig Europeaan op het verkeerde been gezet; toch is ‘Dood en leven van grote Amerikaanse steden’ net zo van toepassing op New York als op Brussel, de Randstad, Rome en Parijs.
Death and life of great American cities
boek