Penseelprinsessen en broodschilderessen : vrouwen in de beeldende kunst, 1808-1913 - Klarenbeek, Hanna; Rijksmuseum Paleis Het Loo.; Mesdag Collectie (Bussum : Thoth, 2012)
In de negentiende eeuw beoefenden in Nederland 1100 vrouwen de beeldende kunst. De meeste van deze vrouwen zijn na hun dood vergeten. Het beeld is ontstaan dat de kunstwereld tamelijk ongunstig tegenover vrouwen stond en dat de kunstbeoefening vooral als vrijetijdsbesteding voor welgestelde dames werd aangemoedigd. Een professionele carrière was slechts voor een enkeling weggelegd. Dit boek brengt hierin verandering en besteedt voor het eerst uitvoerig aandacht aan de positie van kunstenaressen in de negentiende eeuw en de ontwikkeling daarvan. Exhibition: Museum Paleis Het Loo, Apeldoorn, The Netherlands (18.2.-27.5.2012) / De Mesdag Collectie, Den Haag, The Netherlands (30.5.-28.8.2012).
Published in conjunction with an exhibition held at the Museum Paleis het Loo, Apeldoorn, Feb. 18-May 27, 2012, and the Mesdag Collectie, The Hague, May 30-Aug. 26, 2012.
Summary in English.
boek