Als in een donkere spiegel : de kunst in de moderne filosofie. - Vande Veire, Frank (Amsterdam : SUN, 2007)
[Flaptekst:] De moderne filosofie heeft iets met kunst. Zowat alle belangrijke filosofen, te beginnen bij Kant, hebben zich intensief met kunst ingelaten. Van veertien van hen wordt de kunstopvatting uitvoerig uiteengezet. Het zijn: Kant, Schiller, Schelling, Hölderlin, Hegel, Nietzsche, Heidegger, Benjamin, Bataille, Adorno, Blanchot, Freud, Lacan en Derrida. ## ##De nadruk in de bespreking ligt op de wijze waarop bij elke filosoof het bestaan van de kunst aan de kern van zijn filosofie raakt. De kunst is voor de filosofie een ervaring en in de mate waarin zij deze ervaring serieus neemt, ziet zij zich genoodzaakt haar fundamentele ideeën over wat kennis en waarheid is en over wat de mens is, ter discussie te stellen. Dit boek is dan ook geschreven vanuit de idee dat de filosofie van de kunst niet zomaar een `tak' van de filosofie is, maar een discipline die het denken tot aan zijn grenzen voert. De kunst spiegelt de mens zijn `filosofisch' verlangen naar waarheid terug als in een vreemde, donkere spiegel.
boek