Dat museum is een mijnheer : de geschiedenis van het Van Abbemuseum 1936-2003 - Pingen, René (Amsterdam Eindhoven : Artimo Foundation Amsterdam Van Abbemuseum Eindhoven, 2005)
Dit boek belicht het beleid van de directeuren W.J.A. Visser, Edy de Wilde, Jean Leering, Rudi Fuchs en Jan Debbaut, vanaf de opening van het Oude museum in april 1936 tot de heropening van het Nieuwe Van Abbemuseum in januari 2003. Zo wordt een beeld geschetst van de verschillende visies op verzamelen en presenteren, de ideeënontwikkeling ten aanzien van overdracht, de publieke respons op het functioneren van het museum en het maatschappelijke en politieke krachtenveld waarin het opereerde. Kortom, een studie van de museale praktijk en de veranderende appreciatie voor de moderne kunst met een van Nederlands meest belangwekkende musea als hoofdpersoon.
Appel, Karel ; Baselitz, Georg ; Bissière, Roger ; Braque, Georges ; Broodthaers, Marcel ; Corneille ; Daniels, René ; van Doesburg, Theo ; Dumas, Marlene ; Gestel, Leo ; Gris, Juan ; Immendorff, Jörg ; Judd, Donald ; Kemps, Niek ; Kirkeby, Per ; Kokoschka, Oskar ; Kruyder, Herman ; Lissitzky, El ; Lohse, Richard Paul ; Louis, Morris ; Manessier, Alfred ; Mondriaan, Piet ; Oursler, Tony ; Permeke, Constant ; Polke, Sigmar ; Raysse, Martial ; Rhoades, Jason ; Richter, Gerhard ; Schumacher, Wim ; Schütte, Thomas ; Schwitters, Kurt ; Sonnier, Keith ; Stella, Frank ; Willink, Carel
Bibliog. p. 569-580
boek