Het sceptische museum, het polemiserende museum, het gedroomde museum. - Nespoli, Tiziana; Odding, Arnoud (Den Haag : dubbel d Den Haag, 2004)
Kunst kan autonoom zijn, maar hoeft dat niet. Het wezenlijke bestanddeel van de kunst is niet de autonomie maar de verbeelding. Als kunst context is, dan berooft het museum de kunst van die context. Weinig is zo vrijblijvend als betrokken kunst in het kunstmuseum. Wetenschap is losgeraakt van zijn oorspronkelijke menselijke proportie doordat wetenschap gefragmenteerd is geraakt. Hoe relevant zijn nog de splinters van ons weten ? Als musea een functie willen houden in de overdracht en ontwikkeling van cultuur en culturele waarden dan moeten ze zich losmaken van de zekerheden van het eigen gelijk. Het gedroomde Museum is een experiment om te zoeken naar een nieuwe relevantie voor musea. Het herstelt het natuurlijk bondgenootschap van logica en intuïtie en van droom en empirie.
Nederlands
boek