Expressie en ordening : Het verzamelbeleid van Willem Sandberg voor het Stedelijk Museum 1945-1962 - Imanse, Geurt; Roodenburg-Schadd, Caroline; van Adrichem, Jan (Amsterdam Rotterdam : NAI Uitgevers Rotterdam Stedelijk Museum Amsterdam, 2004)
Willem Sandberg was van september 1945 tot eind 1962 de charismatische directeur van het Amsterdamse Stedelijk Museum. Over hem bestaat sinds lang de mythe dat hij vooral een dynamisch tentoonstellingsmaker was, die de opbouw van de museumcollectie zou hebben verwaarloosd. Zoals bekend verzamelde Sandberg niet, heette het kortweg in de Nederlandse kunstkritiek. Nog altijd wordt het beeld van Sandberg beheerst door zijn spraakmakende tentoonstellingen van avant-gardistische kunst, zoals Cobra (1949), Bewogen beweging (1961) en Dylaby (1962), waarmee hij het Stedelijk Museum na de Tweede Wereldoorlog tot een internationaal toonaangevend instituut maakte. Maar met de bescheiden middelen die hun ten dienste stonden, legden Sandberg en adjunct-directeur Hans Jaffé ook een belangrijke basis voor de huidige collectie van het Stedelijk. Dit boek belicht Sandbergs verzamelbeleid. Het accent ligt daarbij op alle door hem verworven schilderijen en beelden, die hier voor het eerst volledig zijn gedocumenteerd. Andere door Sandberg opgezette collectieonderdelen, zoals de fotografieverzameling en de collectie toegepaste kunst en industriële vormgeving, komen beknopt aan de orde. Sandbergs afwegingen, die dankzij het rijke museumarchief gereconstrueerd konden worden, leveren niet alleen een spannend verhaal op over binnengesleepte buitenkansjes en ter zijde geschoven aanbiedingen, maar geven vooral inzicht in zijn door de jaren heen veranderende waardering voor de moderne kunst, die bepalend was voor de koers van het Stedelijk Museum tijdens zijn directoraat.
Abélard, Gessner ; Adzak, Roy ; Albers, Josef ; Alcopley, Lewin ; Alechinsky, Pierre ; Alma, Peter ; Altink, Jan ; Ambrosi, Gustinus ; Amrey ; Andersch, Gisela ; Andriessen, Mari ; Ansingh, Lizzy ; Appel, Karel ; Ardon, Mordechai ; Arikha, Avigdor ; Armando ; Arp, Hans (Jean) ; Auricoste, Emmanuel ; Baj, Enrico ; Baljeu, Joost ; Balla, Giacomo ; Barbeau, Marcel ; Barlach, Ernst ; Bauchant, André ; Bauer, Marius ; Bauer-Stumpff, Jo ; Bauermeister, Mary ; Baumeister, Willi ; Beekman, Chris ; Beerthuis-Roos, Ellen ; Bendien, Jacob ; Benjamins, Hermann ; Benner, Gerrit ; Bennes, Theo ; van Bentum, Rik ; van den Berghe, Frits ; Bierman, Rudi ; Bieruma-Oosting, Jeanne ; Bissière, Roger ; Bloc, André ; Bloom, Cynthia ; Bloos, Richard ; Bobeldijk, Felicien ; Boers, Willy ; van Bohemen, Kees ; Bolhuis, Gerrit ; Bombois, Camille ; Bonebakker, Claire ; Bonnard, Pierre ; Bontecou, Lee ; Boonstra, Klaas ; Borduas, Paul-Emile ; Bores, Francisco ; Bosma, Wim ; Both, Raimond ; van Bottenburg, Henk ; Bouthoorn, Wil ; van der Braak, Guus ; Braat, Ad ; Braat, Leo ; Brands, Eugène ; Braque, Georges ; Breed, Dirk ; Breetvelt, Dolf ; Breitner, George Hendrik ; Briët, Arthur H.C. ; Broer, Henk ; Bronner, Jan ; Brouwer, Henk ; Brouwer, Ruth ; Brusselmans, Jean ; Brzozowski, Tadeusz ; Bueno De Mesquita, Henri ; Buijtendijk, Tonny ; Buning, Johan ; Buys, Bob ; Cairoli, Carlos ; Calder, Alexander ; Campendonk, Heinrich ; Carasso, Fred ; Cézanne, Paul ; Chabot, Henk ; Chagall, Marc ; Chapelet, A ; Childs, Bernard ; Claus, Eric ; Colla, Ettore ; Constant ; Corinth, Lovis ; Corneille ; Couzijn, Wessel ; Crippa, Roberto ; van Daalhoff, Henri ; Daamen, Kreel ; Dahm, Helen ; van Dam Van Isselt, Lucie ; van Dam, Han ; Damian, Horia ; Davie, Alan ; Defesche, Pieter ; Degas, Edgar ; etc.
Literatuur p. 909-925
Nederlands
boek
Keywords: Amerika; Duitsland; Nederland