Jean-Luc Mylayne : Les oies sauvages riaient et Dieu s'endormit tôt. - Busine, Laurent; Mylayne, Jean-Luc; MAC's - Musée des Arts Contemporains Site du Grand-Hornu (Hornu : La Lettre volée Bruxelles MAC's - Musée des Arts Contemporains - Site du Grand-Hornu, 2004)
Wie heeft ons werkelijk kunnen doen geloven dat enkel de mensen het verdienen om te worden vereeuwigd, en kunnen wij ons een moment voorstellen waarop er geen aanzienlijke verschillen bestaan tussen een vink en een andere vink, hetzij in haar kop, haar ogen, haar lichaam of haar ledematen, hetzij in haar gedrag en de liefdesverhoudingen die ze heeft in haar bestaan als vink ? Jean-Luc Mylayne is een portretschilder ! Met de grootst mogelijke voorzichtigheid, eerbied en achting vangt Jean-Luc Mylayne een kortstondig ogenblik op, en biedt het ons als een geschenk aan. Hij is de portretschilder van een buitengewoon onderdeel van de wereld : datgene wat wij ongeordend rondom ons horen fluiten, zingen, piepen, roepen... praten, wat ons aan alle kanten omringt, wat ons soms in vervoering brengt, wat we niet zien of wat we zo zelden bekijken. Het voorgestelde op de foto's van Jean-Luc Mylayne willen herleiden tot de vogels is even dwaas als beweren dat Jean-Baptiste Siméon Chardin zich zijn hele leven heeft gehouden aan het schilderen van stillevens of dienstmeisjes, hoewel hij ook in zijn zachte en tedere intimiteit over de wereld vertelde. Laurent Busine
biog. [2 p.]
ind. tent., gr. tent., bibliog. [2 p.]
Engels
Frans
Nederlands
Exhibition. In Partes Tres : Jean-Pol Godart, Jean-Luc Mylayne, Walter Swennen. MAC's - Musée des Arts Contemporains - Site du Grand-Hornu. 2004-08-08. 2004-10-03
Keywords: Mylayne, Jean-Luc