Het Hart - Allegaert, Patrick; Couckhuyt, Alexander; Cailliau, Annemie; Museum Dr. Guislain, Gent; Teylers Museum, Haarlem (Gent Haarlem : Museum Dr. Guislain Gent Teylers Museum Haarlem Uitgeverij Snoeck Gent, 2004)
Bij vreugde en verdriet houden we ons hart vast. We verpanden ons hart, er moet iets van ons hart, we laten ons leiden door ons hart. Hoe verschillend is er in de loop der tijden niet over het hart gedacht. Nu staan hartziekten bovenaan de lijst van doodsoorzaken. Twee eeuwen geleden was men er nog van overtuigd dat het hart niet ziek kon zijn, zo edel was het. Thans worden harten geopend en zijn er transplantaties. Psychiaters en filosofen vragen zich nu af wat het betekent met het hart van een overledene te leven. Was is de functie van het hart : stof voor eeuwenlange discussie. Is het hart de bron van menselijke warmte, de innerlijke zon ? Is het hart een alarmcentrale die op hartstochten reageert ? Of is het hart gewoon een pomp ? Hoe werd het hart afgebeeld ? Waarom kerft de verliefde jongeling een hart met pijl en twee namen in de schors van een boom ? Wat is de verering van het Heilig Hart van Jezus ? Het hart is het orgaan van angst, maar ook van moed en wijsheid. Hoe zit dat met de wisselwerking tussen hart en geest ? Dit boek, Het Hart, naar de gelijknamige tentoonstellingen in Museum Dr. Guislain Gent en Teylers Museum Haarlem brengt de unieke geschiedenis van wetenschap en cultuur van het hart. In tien toegankelijke bijdragen lichten specialisten - historici, filosofen, antropologen, taalkundigen, geneesheren - hun fascinatie voor onze omgang met het hart toe. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met voorwerpen uit meer dan veertig collecties uit binnen- en buitenland. Ze vertellen allen samen iets over hoe curieus de mens omgaat met zijn hart.
Bervoets, Fred ; Cox, Jan ; Derive, Herman ; Desmet, Etienne ; Dine, Jim ; Heymans, Roel ; Van Huffel, Hilde ; Loos, Ruth ; Masereel, Frans ; Vandenberg, Philippe ; Vertessen, Liliane ; Warriner, Elise ; Wnek, Maria
Biog. auteurs p. 158-159
Publicatie naar aanleiding van de tentoonstelling 'Het Hart' in het Museum Dr. Guislain te Gent, 23.10.2004-13.03.2005 en in het Teylers Museum in Haarlem, 26.06.2004-10.10.2004
boek