Koen Broucke : Tussen het grootste en het kleinste accordeon van de wereld : een reconstructie van het leven van Joseph Fiers en andere wetenswaardigheden over de Brugse accordeonwereld. - Broucke, Koen (Brugge : Cultuurcentrum Brugge Erfgoedcel Brugge, 2004)
Het accordeon komt de laatste tijd steeds meer onder de aandacht. Het instrument roept bij generaties herinneringen op aan mooie momenten uit hun leven. De Bruggeling Joseph Fiers was een groots accordeonvirtuoos in zijn tijd. Hij zorgde voor de waardering van de accordeonmuziek door het volkse karakter van het instrument te verbinden met een klassiek repertoire. Door deze twee werelden met elkaar te verzoenen, creëerde hij toegankelijke muziek die velen aansprak. Ook als accordeonbouwer sprak hij tot de verbeelding ; hij liet het Grootste en het Kleinste accordeon ter wereld bouwen. Naar aanleiding van Airbag, het accordeonfestival van het Cultuurcentrum Brugge (half mei tot 25 juli 2004), heeft de Erfgoedcel Brugge aan Koen Broucke gevraagd op zoek te gaan naar verhalen over het accordeon in Brugge. De figuur van Joseph Fiers staat hierin centraal, maar ook andere Brugse accordeonisten komen aan bod. Deze zoektocht naar verhalen heeft haar materiële neerslag gekregen in de vorm van dit boekje. Op die manier wordt een stukje van het Brugse accordeonverleden opnieuw tot leven gebracht. De virtuele neerslag van de verhalen wordt opgenomen in de verhalenbankbrugge, een initiatief van de Erfgoedcel Brugge, waarbij verhalen over Brugge verzameld worden. Deze verhalen kunnen beluisterd worden via www.verhalenbankbrugge.be. Videostills : Koen Broucke : alle opnamen zijn gemaakt ten huize van Charles Maeyaert op 1 december 2003 en 13 april 2004 en ten huize van Gaston Verhaeghe op 30 maart en 8 april 2004.
Nederlands
boek
Keywords: Broucke, Koen; Brugge