Koen Broecke: de gevonden geschiedenis. - Broecke, Koen; Broucke, Koen; Jacobs, Marc; Exhibition. Koen Broucke : de gevonden geschiedenis. Brugge. Erfgoedcel Brugge. 2004-04-18 (Brugge : Erfgoedcel Brugge Patrick Moenaert, 2004)
De Gevonden Geschiedenis is een boek, maar ook een tentoonstelling. Beiden zijn gerealiseerd ter gelegenheid van de Erfgoeddag van 18 april 2004. Deze editie van Erfgoeddag staat in het teken van families en familiegeschiedenissen: "'t Zit in de Familie". Dat thema was het vertrekpunt van de tentoonstelling en het boek dat nu in jouw handen ligt.
Het boek en de tentoonstelling sluiten perfect aan op die Erfgoeddag, maar kunnen dankzij de kracht van het concept langer doorwerken dan op 18 april zelf. Hopelijk blijft naast de band met Erfgoeddag ook het bewustzijn van de relevantie van de stamboom hangen, zodat iedere lezer regelmatig even stilstaat bij zijn verleden en het erfgoed in zijn of haar eigen stamboom
Koen Broucke is er met deze publicatie en de tentoonstelling op creatieve wijze in geslaagd om de verwarring tussen zijn fictieve en feitelijke stamboom volledig te maken. Op die manier schrijft hij een kritische noot bij talloze genealogieën en stambomen uit het erfgoed.
Zijn deels fictieve verhaal is dan ook een waardevolle uitbreiding van de brede waaier aan familie-erfgoed dat op Erfgoeddag aan de buitenwereld wordt getoond. Zijn verhaal vertrekt van een historische basis die daarna met een kwinkslag in een andere context wordt geplaatst.
Nederlands
boek
Keywords: Broucke, Koen