Antoon Versteegde : Ephemera : transient structures of bamboo. (Uden : Stichting De Lutteltuin, 1992)
Beeldend kunstenaar Antoon Versteegde vindt zijn artistieke vrijheid vooral buiten de gevestigde instellingen en tentoonstellingsruimten, in de openbare ruimte die voor iedereen vrij toegankelijk is. Hij bedenkt levensgrote constructies, ontwerpt tijdelijke installaties in de open lucht en bouwt die met lichte materialen als bamboe, vlaggen, touw en elastiek. Versteegde heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met grootschalige, interactieve projecten die uitermate succesvol blijken te zijn om met kunstenaars en vrijwilligers in korte tijd immense beelden te realiseren. De door hem ontwikkelde bouwtechniek is makkelijk aan te leren door iedereen die spontaan mee wil werken. Op die manier ontwerpt hij ruimtelijke ervaringen die hij met andere wil delen. Hij gebruikt beschrijvende constructies om zijn gedachten vorm te geven. De benodigde medewerking ontstaat doordat toeschouwers daadwerkelijk mee kunnen werken aan het project. De beelden die zo ontstaan verschijnen om weer te verdwijnen. Het enige wat achterblijft is de herinnering. De bamboe installatie laat een diepe indruk na bij alle toeschouwers. Het droombeeld van Versteegde wordt gaandeweg opgeslagen in het collectieve geheugen. De meeste kunstwerken waren tijdelijk gemaakt en niet voor de eeuwigheid, en zijn dus al lang weer verdwenen. Alleen de herinnering eraan is gebleven en de foto's van het werk voordat het werd afgebroken. De vele foto's in het Engelstalige boekje Ephermera laten ze nogmaals herleven.
Biog., tent. p. 34
Engels
boek
Keywords: Versteegde, Antoon