Paul Tanghe : toeternitoe : zin, onzin en waanzin van de hedendaagse beeldende kunst. - Tanghe, Paul (Tielt : Lannoo Tielt, 2004)
Het boek is een gepassioneerde getuigenis en een boeiend filosofisch traktaat. Vanuit een beschrijving van het ontstaan en de belangrijkste kenmerken van de hedendaagse kunst trekt hij grenzen en zoekt hij naar verbanden om de beeldende kunst een plaats te geven binnen het geheel van menselijke activiteiten. Hij onderzoekt op een dieper niveau de eigenheid van de beeldende kunst door een aantal basiskenmerken ervan te belichten en hij neemt een standpunt in in de discussie over de zingevende functie van kunst. Maar ook wat betreft het gebrek aan zin en de vele vormen van waanzin binnen de hedendaagse kunst...
Adorno, Theodor ; Andre, Carl ; Arp, Hans (Jean) ; Artaud, Antonin ; Baer, Jo ; Barney, Matthew ; Barry, Robert ; Barthes, Roland ; Bataille, Georges ; Battcock, Gregory ; Benjamin, Walter ; Bergson, Henri ; Beuys, Joseph ; Bochner, Mel ; Borges, Jorge Luis ; Bourdieu, Pierre ; Bourgeois, Louise ; Brancusi, Constantin ; Breton, André ; Broodthaers, Marcel ; Brouwn, Stanley ; Buchloh, Benjamin H.D. ; Buren, Daniel ; Burgin, Victor ; Burke, Edmund ; Byars, James Lee ; Cage, John ; Caillois, Roger ; Calder, Alexander ; Camus, Albert ; Cézanne, Paul ; Chave, Anna ; Claerbout, David ; Clemente, Francesco ; Coplans, John ; d'O, Honoré ; Derrida, Jacques ; Dickie, George ; Diderot, Denis ; van Doesburg, Theo ; Duchamp, Marcel ; Dumas, Marlene ; de Duve, Thierry ; Ehrenzweig, Anton ; Eliot, Thomas Stearns ; Emin, Tracey ; Filliou, Robert ; Riverhead (New York) ; Forti, Simone ; Foster, Hal ; Foucault, Michel ; Fried, Michael ; Friedrich, Caspar David ; García Lorca, Federico ; Glaser, Bruce ; Gombrich, Ernst H. ; Graham, Dan ; Greenberg, Clement ; Grosvenor, Robert ; Harrison, Charles ; Hesse, Eva ; Hirschhorn, Thomas ; Hirst, Damien ; Hobbes, Thomas ; Hölderlin, Friedrich ; Huebler, Douglas ; Hughes, Robert ; Huizinga, Johan ; Hume, David ; Jaspers, Karl ; Johns, Jasper ; Judd, Donald ; Kaprow, Allan ; Kawara, On ; Kelly, Ellsworth ; Kippenberger, Martin ; Klee, Paul ; Klein, Yves ; Koons, Jeff ; Kosuth, Joseph ; Krauss, Rosalind E. ; Kristeva, Julia ; Kubler, George ; Lacan, Jacques ; Laermans, Rudi ; Le Corbusier ; Lebel, Robert ; Lévi-Strauss, Claude ; LeWitt, Sol ; Lichtenstein, Roy ; Lippard, Lucy ; Locke, John ; Louis, Morris ; Magritte, René ; Malevich, Kasimir ; Manet, Edouard ; Mangold, Robert ; Manzoni, Piero ; Marcuse, Herbert ; Martin, Agnes ; etc.
Biog. Paul Tanghe achteraan kaft, bibliog. p. 250-264, register van persoonsnamen p. 265-271, Register van kunststromingen P. 272
Nederlands
boek