3ness. - Blair, Dike; Dams, Jimi; Doove, Edith; Museum Dhondt Dhaenens Deurle (Deurle : museum Dhondt-Dhaenens, 2000)
3ness is een experiment in driehoekigheid. 3ness is eventueel te vertalen als 'drieheid'. 3ness is een trilogie tussen drie curatoren rond drie principes : BEELD / TEKST / GELUID.
De drie curatoren, Dike Blair, jimi Dams en Edith Doove, hebben ieder een selectie van kunstenaars en kunstwerken gemaakt die de vervlechting en het ineenstrengelen van deze driehoekige abstracties eerder omvat dan illustreert. Daarbij zijn ze uitgegaan van een eenvoudige rekensom : 3 x3 = 9 x 3 = 27. Bovendien geldt 2 + 7 = 9 : 3 = 3.
Een model voor het artistieke proces is de driehoek van wereld, kunstenaar, kunst. Een model voor het tentoonstellingsproces is de driehoek concept, plaats, publiek.
Een mogelijke aanpak bij het maken van een tentoonstelling is het tot stand brengen van drie wegen naar het ervaren, in een context plaatsen en begrijpen van kunstwerken : via het zien (BEELD), via het denken (het literaire, het narratieve, de TEKST) en via de omgeving (in dit geval gekleurd door GELUID).
Twee is gezelschap, drie is een menigte. 3ness is een menigte van tentoonstellingspraktijk, kunst en interpretatie.
Van den Abeele, Michael ; Asselberghs, Herman ; Beck, Lisa ; Benat, Laetitia ; Berkhemer, Madeleine ; Blair, Dike ; Blake, Jeremy ; Blanc, Jean-Luc ; Blommers, Anuschka ; de Boer, Manon ; Daems, Anne ; Dams, Jimi ; DeBellevue, Lucky ; Edström, Anders ; Friedman, Tom ; Geerlinks, Margi ; Ladda, Justen ; Linn, Judy ; Mafille, Emmanuelle ; Martin, Cameron ; Oliver, Bobbie ; Opsomer, Els ; Rayne, Blake ; Ruegg, Ilona ; Schumm, Niels ; Segre, Michelle ; Tzaig, Uri ; Vissers, Ronny ; Wurtz, B. ; Zaloudek, Duane
ind. tent., gr. tent. per kunstenaar 7 p.
Engels
Nederlands
3ness, MDD (museum Dhondt-Dhaenens) Deurle, 9 juli - 17 september 2000
boek