Een omgeving voor actuele Kunst : een toekomstperspectief voor het Beeldende-Kunstenlandschap in Vlaanderen. - Gielen, Pascal; Laermans, Rudi (Tielt : Lannoo, 2004)
Vlaanderen ligt in het centrum van Europa, maar bevindt zich in de periferie van de beeldende-kunstenwereld. Die vaststelling is voor Pascal Gielen en Rudi Laermans de opmaat tot het toekomstscenario dat ze in opdracht van Initiatief Beeldende Kunsten (IBK) formuleerden. Een omgeving voor actuele kunst stoffeert de lopende discussie over de Vlaamse beeldende-kunstensector met een schat aan feitenmateriaal. De auteurs staan eerst uitvoerig stil bij het gevoerde overheidsbeleid en de relatieve benadeling van de beeldende kunsten in vergelijking met de podiumkunsten. Vervolgens detecteren ze een drietal algemene spanningen binnen 'de sector' : tussen tonen en collectioneren, tussen de eigen profilering van instellingen en netwerkvorming, en tussen private en publieke initiatieven. In het slotgedeelte brengen Gielen en Laermans hun voornaamste bevindingen eerst samen aan de hand van een handig diagram. Afrondend bepleiten ze voor de Vlaamse beeldende-kunstensector een ontwikkelingsgericht beleid op maat van de 'centrumperifere' positie van onze regio.
boek