Marie José Burki : conversation Denis Gielen - Laurent Busine. - Busine, Laurent; Gielen, Denis; Exhibition. Marie José Burki : mais que pouvait bien raconter saint François aux oiseaux. MAC's - Musée des Arts Contemporains - Site du Grand-Hornu. 2003-11-30. 2004-02-29 (Hornu : MAC's - Musée des Arts Contemporains - Site du Grand-Hornu, 2003)
Marie José Burki ontwikkelt een videografisch oeuvre, waarin onze natuurlijke of stedelijke omgeving wordt opgevangen met eenvoud en met kleine verschillen, dit alles binnen het ontroerende verloop van de tegenwoordigheid. Hierbij neemt de kusntenares steeds een afstand in acht tegenover het spectaculaire beeld. zelfs wanneer deze beelden monumentaal blijken te zijn, zoals in New York en Londen (Time after, time along, the river, 2000-2001), houden deze projecties, die soms worden gecombineerd met klassieke of alledaagse stukken tekst, zich steeds aan sobere en strenge opstellingen, waarbij de toeschouwer de indruk krijgt dat de camera "de wereld laat verlopen". Het zijn mannen en vrouwen die ter beschikking staan van hun bezigheden, dieren die zich ontwikkelen in hun ondoordringbare universum, wolken die voorbijtrekken aan de hemel, en die onophoudelijk eeen gedaanteverwisseling doormaken - net zoals zovele gedaantes uit een biologische en een metafysische tijd. Direct aansluitend bij de werkelijkheid, die ze nooit proberen te sublimeren, situeren deze werken zich op een raakvlak van het filosofische, het poëtische en het politieke.
Frans
Nederlands
boek
Keywords: Burki, Marie José