Pascal Gielen : Kunst in netwerken : artistieke selecties in de hedendaagse dans en de beeldende kunst. - Gielen, Pascal (Tielt : Uitgeverij Lannoo, 2003)
Tegelijkertijd vertelt dit boek de geschiedenis van de hedendaagse dans en de beeldende kunst tussen 1980 en 2000 in Vlaanderen. Dat alles gebeurt gedocumenteerd met archiefmateriaal (briefwisselingen, contracten, financiële balansen, sponsor- en subsidiecijfers, artikelen, programmaboeken, catalogi...). Aan de hand van interviews met kunstenaars, dansprogrammatoren, zakelijke leiders, museumdirecteuren, galeriehouders, verzamelaars, ambtenaren, commissieleden, en politici wordt dat materiaal versterkt en kleurrijker gemaakt.
Ten slotte formuleert Kunst in netwerken een uitvoerige kritiek op een van de belangrijkste kunstsociologische theorieën van de laatste twintig jaar, met name die van Pierre Bourdieu, waarin het kunstwerk nauwelijks lijkt mee te spelen. Andere sociologische insteken zoals die van Nathalie Heinich en de Actor Netwerk Theorie kunnen een uitweg bieden.
Via een cultuursociologische analyse wordt nagegaan hoe verschillende maatschappelijke aspecten een invloed uitoefenen op artistieke selectieprocessen binnen netwerken. Daarbij komen onder andere de politieke invloeden, de onderlinge concurrentie tussen 'kunstbeslissers', organisatorische overwegingen, rol van vriendschapsrelaties, en professionele overeenkomsten aan bod.
Waarom worden bepaalde kunstenaars gekozen en anderen niet ? Wat is doorslaggevend in selectieprocessen binnen de professionele kunstwereld ? Kunst in netwerken biedt op deze vragen een antwoord voor de sectoren van de hedendaagse dans en de beeldende kunst in Vlaanderen.
Bibliog. p. 235-255
Lijst met geïnterviewde respondenten p. 257-260
Nederlands
boek