Iets wat zo veel kost, is alles waard : verzamelaars van moderne kunst in Nederland - Steenbergen, Renée (Amsterdam : Vassallucci, 2002)
De kunstverzamelaar in Nederland dient snel op de lijst van beschermde dersoorten te worden bijgeschreven, luidde in 1990 het oordeel van een panel specialisten uit de kunstwereld. Die bewering wordt in het fascinerende boek Iets wat zo veel kost, is alles waard onderzocht : het is het verslag van een zoektocht naar de motieven, achtergronden en keuzes van talloze Nederlanders voor wie het kopen en verzamelen van (moderne) kunst tot een eerste levensbehoefte is geworden. Renée Steenbergen deed ruim vijf jaar onderzoek naar het hoe en waarom van verzamelaars : hun relatie met kunstenaars, met galeries, en met musea. Haar boek biedt een kijkje in de artistieke keuken met zowel vermogende industriëlen, fiscalisten en advocaten als nooddruftige studenten : wat hen bindt is de verzamelwoede waar alles voor moet wijken, hun jacht op koopjes, hun hang naar vernieuwing en hun relatie tot kunst, die menselijke trekken aanneemt. Veelal wordt het kunstwerk gezien als een partner, die toegesproken wordt, hen inspireert en zin geeft aan hun leven.
Alechinsky, Pierre ; Andre, Carl ; Andriesse, Jan ; Appel, Karel ; Armando ; Artschwager, Richard ; Asher, Dan ; Benner, Gerrit ; Bissière, Roger ; Bogart, Bram ; Bolink, Merijn ; Bonnard, Pierre ; Bourgeois, Louise ; Brand, Eelco ; Brands, Eugène ; Brandt, Bill ; Buren, Daniel ; Buurman, Lux ; Byars, James Lee ; Castelli, Vicenzo ; Cemin, Saint Clair ; Charchoune, Serge ; Claassen, Tom ; Cole, Willem ; Colton, Adam ; Copley, William ; de Cordier, Thierry ; Corneille ; Cunningham, Imogen ; Domela, César ; Dumas, Marlene ; Fontana, Lucio ; Fortuyn/O'Brien ; François, Michel ; Garcia, Dora ; Geelen, Guido ; Goldin, Nan ; Gudmundsson, Sigurdur ; Heerup, Henry ; van der Heyden, J.C.J. ; Hollingsworth, Dennis ; Hussem, Willem ; IJsbrand ; Jacklin, Michael ; Kapoor, Anish ; van Koningsbruggen, Rob ; Kunc, Milan ; Laken, Birgit ; van Leeuwen, René ; Leroy, Victor ; LeWitt, Sol ; Long, Richard ; Lucebert ; Luik, Hieke ; Maaskant, Jan ; Marini, Marino ; Molenaar, Jurriaan ; Mullican, Matt ; Oestreicher, Helly ; Oppenheim, Dennis ; Pauksté, Vygantas ; Penck, A.R. ; Picabia, Francis ; Poliakoff, Serge ; Riddey, John ; Roeland, Jan ; Röling, Matthijs ; Scholte, Rob ; Schoonhoven, Jan ; Servaas ; Sipek, Borek ; Skall ; Sottsass, Ettore ; van der Spek, Arjanne ; Struth, Thomas ; Taylor-Wood, Sam ; Teeken, Toon ; Tuzina, Günther ; Van Velde, Geer ; Vergara Santiago, Angel ; Visch, Henk ; de Vries, Auke ; Vroegindeweij, Leo ; Warhol, Andy ; Weiner, Lawrence ; Westerik, Co ; Weston, Edward ; de Wijdeven, André van
Galeries en kunsthandels die introducties bij verzamelaars verzorgden p. 644
Geselecteerde bibliografie van Nederlandse verzamelaars, 1960-2000 p. 599-641
Geïnterviewde verzamelaars in culturele bestuursfuncties p. 646-648
Geïnterviewde verzamelaars p. 643
Telefonische interviews met vertegenwoordigers van musea en andere instellingen p. 645
boek
Keywords: Nederland