De Tilburgse School. - Imanse, Geurt; Exhibition. De Tilburgse School. Faxx, podium voor hedendaagse kunst Tilburg. Tilburgse Kunststichting Tilburg. 2003-02-07. 2003-03-28 (Amsterdam : Artimo Foundation Amsterdam, 2003)
In 1997 dook de naam Tilburgse School voor het eerst op in een artikel in Het Parool van Jhim Lamoree, waarmee deze een aantal in Tilburg werkzame kunstenaars aanduidde. Bij School moet niet gedacht worden aan een school in de traditionele zin van het woord. Veeleer maken de 5 naam als een getalenteerde groep kunstenaars die zich met elkaar verbonden voelen waar het mentaliteit en motief, samenwerking en vriendschap betreft. Hun wortels vinden de kunstenaars behalve in Tilburg, vooral in de geestelijke en picturale erfenis van 2000 jaar christendom en humanisme. Zo is een belangrijk element bij de samenscholing, wederzijdse herkenning in de behoefte heden ten dage nog steeds te willen werken met ambachtelijke technieken als aquarel en olieverf, klei en brons, glas-in-lood, etsnaald en tapisserie. In het ambacht is er een samengaan van de techniek en het handschrift van de kunstenaar, waarbij er toegewerkt wordt naar een volttooiing van een schilderij of beeld. Hoewel deze principes haaks staan op de conceptuele ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst, waarin niet zozeer het voltooide kunstwerk als wel een proces centraal staat, gaat het de Tilburgse kunstenaars niet om een positionering van het ambachtelijke versus het conceptuele. Wel willen zij een lans breken voor die andere kant van de beeldende kunst die door menig kunstcriticus zo niet ter dood verklaard dan toch in ieder geval heftig veroordeeld wordt. De werken in het boek, die gegroepeerd zijn rond een vijftal gezamenlijke thema's te weten : schedels, wortels, sporen, vlees en piëta, bieden een inzicht in de kruisbestuivingen van de kunstenaars.
gr. tent. p. 117
ind. tent. p. 119
prijzen p. 121
Duits
Engels
Nederlands
Keywords: van Dongen, Paul; Geelen, Guido; Mulders, Marc; van Vught, Reinoud; Zuurmond, Ronald; Tilburg