Aldo van Eyck : de speelplaatsen en de stad. - Fuchs, Rudi H.; Karsten, Lia; Lefaivre, Liane; Novak, Anja; Schmitz, Erik; Strauven, Francis; Wilken, Debbie; de Roode, Ingeborg; van Eyck, Hannie (Rotterdam : NAi Uitgevers, 2002)
Aldo van Eyck (1918-1999) werd beroemd vanwege zijn activiteiten voor de CIAM, Team 10 en de Forumgroep, en als architect van onder meer het Burgerweeshuis en het Hubertushuis in Amsterdam. Een minder bekend deel van zijn oeuvre, maar zeker zo belangrijk, vormen de ruim 700 speelplaatsen die van Eyck tussen 1947 en 1979 ontwierp voor Amsterdam. Overal in de oude stad en in nieuwbouwwijken als Buitenveldert, Geuzenveld en Slotermeer werden saaie pleinen, straathoeken, braakliggende percelen, plantsoenen en binnenhoven getransformeerd tot speeldomein voor kinderen. Van Eyck ontwierp niet alleen de rumtelijke inrichting van de plekken, maar ontwikkelde ook een uitgebreid scala aan zandbakken, klimrekken en andere speelobjecten. Deze publicatie toont hoe de Amsterdamse speelplaatsen een verbeelding zijn van van Eycks theorieën over ruimte en plaats en zijn visie op het kind, en hoe hij bij de inrichting ervan zich liet inspireren door de heldere compositietechnieken van de abstracte kunst. De lange samenwerking tussen van Eyck en de afdeling Stadsontwikkeling van Publieke Werken, waarvan de functionalist Cor van Eesteren het hoofd was, wordt beschreven, en ook de ontstaansgeschiedenis van de speelattributen, zoals de bekende duikelrekken, iglo's, springstenen en klimbergen. Dat de speelplaatsen zorgden voor veel plezier, maar een enkele keer ook voor ergernis, blijkt uit brieven die Amsterdammers schreven aan de gemeente. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de rol van spelende kinderen in de naoorlogse fotografie van onder anderen Emmy Andriesse, Eva Besnyö en Cas Oorthuys, en aan de huidige speelmogelijkheden voor kinderen in de stad.
Speelplaatsen 1947-1978 in Amsterdam p. 132-142
Nederlands
Ontwerpen voor kinderen, Speelplaatsen door Aldo van Eyck, meubels en speelgoed, Stedelijk Museum Amsterdam, 15 juni - 8 september 2002
boek
Keywords: van Eyck, Aldo; Amsterdam