A. M. Hammacher : kunst als levensessentie. - de Ruiter, Peter (Baarn : de Prom, 2000)
Passie voor kunst en cultuur, een erudiet met een groot schrijftalent met zijn persoonlijke benaderingswijze en literaire, vaak essayistische schrijfstijl neemt Hammacher een geheel eigen plaats in de twintigste-eeuwse kunstgeschiedschrijving in. Anno 2000 scheiden ruim tachtig jaar zijn vroegste en meest recente publicaties. Hammacher heeft zich voortdurend voor de beeldende kunst ingezet, in en buiten Nederland. Eén van zijn drijfveren is daarbij altijd geweest om kunst meer in de samenleving verankerd te willen zien. Een schilderij, of beeld, een tekening misschien kunnen ze mensen uiteindelijk toegankelijker maken voor elkaar.
Aeschbacher, Hans ; Armitage, Kenneth ; Arp, Hans (Jean) ; Bourdelle, Antoine ; Chabot, Hendrik ; Christo ; Couzijn, Wessel ; Csáky, József ; Derkinderen, Antoon ; Fabre, Jan ; Gauguin, Paul ; van Gogh, Vincent ; González, Julio ; Hepworth, Barbara ; Holst, Richard Roland ; Karsen, Eduard ; van Konijnenburg, Willem ; Lipchitz, Jacques ; Magritte, René ; Maillol, Aristide ; Marini, Marino ; Melotti, Fausto ; Mendes da Costa, Joseph ; Mondriaan, Piet ; Moore, Henry ; Pan, Marta ; Permeke, Constant ; Rädecker, John ; Raynaud, Jean Pierre ; Redon, Odilon ; Rodin, Auguste ; de Saint Phalle, Niki ; Seurat, Georges ; Tinguely, Jean ; Toorop, Charley ; Toorop, Jan ; de Velde, Henry Van ; Verster, Floris ; Zadkine, Ossip
Artikelen in de NRC p. 563-582
Artikelen in het Utrechtsch Dagblad p. 555-562
Bronnen en geraadpleegde literatuur p. 519-520
Interviews p. 583
Literatuur over A.M. Hammacher p. 584
Noten deel I p.467-477
Keywords: Hammacher, Abraham Marie