Maurice Wyckaert : Het rusteloze landschap - PMMK (Provinciaal Museum voor Moderne Kunst), Oostende; Bussche, Willy Van Den; Claus, Hugo, 1929-2008; Grooters, Patrick; Loreau, Max; Pernath, Hugues C.; Richir, Marc (Antwerpen : Mercatorfonds, 2000)
Terwijl ik schilder, verandert de wereld, schreef Maurice Wyckaert. Bergen stuwen op of eroderen, rivieren zwellen aan of slinken, wolken groeien of slaan neer in regens. Wie staat er stil bij de enorme genese die zich dagelijks voltrekt boven onze hoofden ? De magie van Wyckaerts schilderijen schuilt ongetwijfeld in dit soort geheimen. Hij jaagt geen moment na. Als het klaterende groen en het frisse blauw op zijn doeken ons inderdaad weiden en luchten tonen, dan doen ze dat nooit statisch. Als er al een grond is, dan scheurt hij net open of sluit hij zich aarzelend, dampen stijgen nog op en de grenzen van het struikgewas laten zich niet vastleggen, wat een opeenvolging van krullende slierten oplevert. De laatste Wyckaert-retrospectieve vond plaats in 1986 in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. De tentoonstelling die vandaag aan hem wordt gewijd, bevestigt de plaats en het belang van deze schilder pur sang die met zijn uiterst persoonlijke visie en stijl het landschap een nieuwe dimensie heeft gegeven.
biog. p. 124-126, ind. tent. p. 127
Maurice Wyckaert : Het rusteloze landschap, PMMK (Provinciaal Museum voor Moderne Kunst) Oostende, 8 april 2000 tot 25 juni 2000
Nederlands
boek
Keywords: Wyckaert, Maurice