Edwin Zwakman : Façades. - Bush, Kate; Debbaut, Jan; Guldemond, Jaap; Zwakman, Edwin (Eindhoven : Van Abbemuseum Eindhoven, 1999)
De gefotografeerde werkelijkheid staat centraal in het werk van de Nederlandse kunstenaar Edwin Zwakman. Een werkelijkheid echter die tot in detail door de kunstenaar zelf gemaakt is met behulp van grote maquettes van karton, watten, vuilniszakken en verf. Polders, dijken, kanalen, autowegen, kruispunten, bouwputten en flatgebouwen vormen de onderwerpen van Zwakmans foto's. Daarmee schotelt Zwakman ons een bij uitstek Hollands landschap voor. Een landschap dat zelf ook gekenmerkt wordt door een hoge mate van constructie. De verdubbeling van dit geconstrueerde landschap in de vaak metersgrote foto's van eigenhandig gemaakte maquettes maakt duidelijk dat constructie een kernbegrip is in het werk van Edwin Zwakman. Werk dat door zijn aard enerzijds in relatie staat met het werk van kunstenaars als Thomas Demand en Lois Renner, maar anderzijds - door de onderwerpkeuze - een dialoog aangaat met het werk van fotografen van de zogenaamde Becher Schule als Andreas Gursky en Thomas Struth. Deze publicatie met een essay van Kate Bush en een interview met de kunstenaar door Jaap Guldemond, laat zien hoe dit nog kleine, maar interessante oeuvre binnen dit veld zijn eigen weg weet te vinden.
biog., ind. tent., gr. tent., bibliog. p. 46
Edwin Zwakman : Façades, Van Abbemuseum Eindhoven, 4 September - 24 October 1999
Engels & Nederlands
boek
Keywords: Zwakman, Edwin