Ger van Elk : De horizon, een geestelijk verschiet. - Debbaut, Jan; Lageira, Jacinto; Van Abbemuseum, Eindhoven (Rotterdam : NAi Uitgevers, 1999)
Sinds het midden van de jaren zeventig maakt Ger van Elk met enige regelmaat gebruik van klassieke thema's uit de schilderkunst : het portret, stilleven en het landschap. Dat laatste thema staat centraal in deze publicatie. Van Elk gebruikt het landschap als sculptuur, de sculptuur als schilderij, het schilderij als foto en de foto weer als landschap. Dat laatste gebeurt onder andere in de Kinselmeer werken, die Van Elk vanaf het midden van de jaren tachtig heeft gemaakt. Die Kinselmeer werken zijn gereconstrueerde landschappen, waarin de horizon een centrale rol speelt, zoals de horizon in bijna elk Hollands landschap een hoofdrol speelt. Een horizontale streep is al bijna een landschap. Het is de scheiding tussen lucht en land, tussen wolken en water. Deze publicatie toont veel verschillende facetten van die landschappen van humoristische, conceptuele werken tot de verbeelding van zwaarmoedige Nederlandse luchten. Het landschap als thema, de horizon als bepalend gegeven in het landschap en haar betekenis in Van Elks werk, wordt door de Portugese kunstcriticus Jacinto Lageira uitgewerkt. Deze uitgave bevat naast een groot aantal afbeeldingen en het essay van Lageira een uitgebreide biografie en bibliografie.
bibliog. p.47
biog., ind. tent., gr. tent. p. 43-44
Engels
Nederlands
Nederlands & Engels
Ger van Elk : De horizon, een geestelijk verschiet / The Horizon, a Mental Perspective, Van Abbemuseum Eindhoven, 4 September - 24 October 1999
Keywords: van Elk, Ger