Het kasteel van Assenede : van opgraving tot historisch landschap - De Decker, Sam; Baete, Frank; Bastiaens, Jan; Cherretté, Bart (Gent : Mens en cultuur, 2006)
Het nieuwe administratief centrum van Assenede in de Kasteelstraat is opgetrokken op het perceel waar in het begin van de 16de eeuw de welstellende burger Andries Andries een luxueus en omwald kasteel bouwde. Het kasteel kende echter maar een korte levensduur: het raakte door strijdgewoel in de periode 1572-1584 grotendeels verwoest en eind 17de eeuw werd het totaal vervallen kasteel volledig ontmanteld. De archeologische opgravingen in 2001 en 2004 brengen dit tot nu toe nog onbekende stukje geschiedenis van Assenede in de kijker! Het bleef echter niet bij opgraven alleen. Gelijklopend met de opgravingen speurden lokale historici naar teksten en afbeeldingen in de archieven. De aangetroffen archeologische sporen werden bemonsterd en geanalyseerd op het voorkomen van bot, resten van vissen, stuifmeelkorrels en zaden en vruchten. Daarnaast werd een beperkt landschapshistorisch onderzoek verricht en werd de link getrokken met het actuele landschap. Het resultaat is een mooi beeld van de oudste geschiedenis van Assenede en het omringende landschap.
Samenvattingen in Engels, Frans en Duits
boek