Mode en verbeelding : over kleding en kunst. - Brand, Jan; Teunissen, José; De Muijnck, Catelijne (Arnhem : ArtEZ, 2009)
Sinds de jaren zestig lijkt de grens tussen mode en kunst steeds meer te vervagen. De mode, die door de jeugdcultuur van de jaren zestig veel democratischer werd, is vanaf dat moment ook een medium waarmee concepten, ideeën en politieke idealen kunnen worden uitgedrukt. Het begint met op Pop-Art geïnspireerde jurken en futuristische tenues van Paco Rabane en André Courrèges. In de jaren tachtig volgen de conceptuele ontwerpen van Japanners zoals Yohji Yamamoto en Commes des Garçons, die de grenzen van de kleding verkennen. Vanaf 2000 zijn het onder meer de installaties van Viktor & Rolf en Hussein Chalayan die indruk maken. Doordat de mode niet langer alleen maar het ideaalbeeld van een vrouw neerzet, maar ook een reflectie is op wat er speelt in onze cultuur, is ook de kunstwereld geïnteresseerd geraakt in mode. Mode en verbeelding maakt aan de hand van vele illustraties en toonaangevende auteurs uit binnen- en buitenland de betekenis van dit fenomeen duidelijk.
boek