Parasite paradise : Pleidooi voor tijdelijke architectuur en flexibele stedenbouw. - Melis, Liesbeth; Allen, Jennifer; Nio, Ivan; Ibeling, Hans; Koekebakker, Olof; von Oenen, Gijs (Rotterdam : NAi Uitgevers, 2003)
Parasites zijn door kunstenaars of architecten ontworpen flexibele en tijdelijke bouwsels, die op een parasitaire manier gebruikmaken van de bestaande infrastructuur. In Parasite Paradise worden 23 projecten gedocumenteerd die inspelen op nieuwe en onvoorziene behoeftes, buiten de bestaande regels om. Veel van deze parasites zijn toegepast in de Vinexwijk Leidsche Rijn bij Utrecht, waardoor deze bijna uitsluitend op wonen gerichte wijk een meer stedelijk karakter heeft gekregen. Welke betekenis hebben deze kleinschalige en mobiele architectonische ingrepen voor onze streng gereguleerde samenleving en voor de planning van architectuur en stedenbouw, wat is de zin en onzin ervan vanuit een historisch perspectief, wat is de rolverdeling tussen beeldende kunst en architectuur ? Op deze vragen wordt ingezoomd. Parasite Paradise zet aan tot nadenken over een andere manier van plannen waarbij niet alles tot in detail is vastgelegd. Daarmee is dit boek onmisbare literatuur voor architecten, stedenbouwers en beeldend kunstenaars die zich met de inrichting van de stedelijke ruimte bezig houden.
Suuronen, Matti ; Fishkin, Vadim ; Leiderman, Yuri ; Acconci, Vito ; Böhtlingk, Eduard ; Atelier van Lieshout ; Maurer United Architects ; Roseboom, Inge ; Weemen, Mark ; Exilhäuser Architekten ; Deleu, Luc ; Attila Foundation ; Framis, Alicia ; Ban, Shigeru ; Böhm, Kathrin ; Saffer, Stefan ; Lang, Andreas ; 2112 Architecten ; Winter, Wolfgang ; Hörbelt, Berthold ; Wapenaar, Dré ; Lancel, Karen ; van Bergen, André ; Milohnic, Daniel ; Paschke, Dirk ; Rijkers, Lex ; Harzbecher, Steffi ; VanderPol, Bik ; Korteknie Stuhlmacher architecten ; Gonzalez-Foerster, Dominique
boek