Lof der mislukking. - Marijnissen, R.H. (Kapellen : Pelckmans, 1997)
De auteur plaatst de moderne architectuur en de plastische kunsten in eenzelfde perspectief. De hedendaagse cultuur wordt besproken in de context van enerzijds de implosie van de totalitaire systemen, het onbehagen tegenover en het fanatisme van godsdiensten, en anderzijds de universele behoeften aan het sacrale. Vanuit de vaststelling dat in onze moderne maatschappij de meeste beslissingen niet op ethische, maar op economische en budgettaire gronden worden genomen, stelt hij zich de vraag of we dan echt resoluut gekozen hebben voor de horizontale droom ? Is de mens zelf geen product geworden van zijn economische theorie : hoe groter de productie, hoe goedkoper het product.
Bacon, Francis ; Braque, Georges ; Cézanne, Paul ; Christo ; Close, Chuck ; Dali, Salvador ; Duchamp, Marcel ; Hanson, Duane ; Judd, Donald ; Kandinsky, Wassily ; Klee, Paul ; Malevich, Kasimir ; Mathieu, Georges ; Matisse, Henri ; Mondriaan, Piet ; Monet, Claude ; Munch, Edvard ; Picasso, Pablo ; Pollock, Jackson ; Riley, Bridget ; Smithson, Robert ; Warhol, Andy
boek