Het kind en de samenleving - Erikson, Erik H..; Németh-Linnebank, C.. (Utrecht Spectrum, 1977)
Het eigenlijke onderwerp van dit boek is de sociale betekenis van de kinderleeftijd; de voornaamste thema's zijn de betrekkingen tussen de opvoeding van het kind en de prestties van de volwassene, tussen de vrees in de kinderjaren en de angst in de maatschappij. In verschillende situaties analyseert de auteur het kinderlijke en het gerijpte, het moderne en het archaïsche element in de motieven waardoor mensen geleid worden. Zijn conclusie is dat de langdurige afhankelijkheid van de kinderlijke periode een overblijfsel nalaat van emotionele onrijpheid. Indien die naar willekeur in de kindertijd wordt geïntensiveerd, en indien ze in het leven van de volwassene wordt misbruikt, vormt deze onrijpheid een bedreiging voor de fierste werken die de mens onderneemt. (Bron: covertekst)