Filosofen van de 20e eeuw. - Bertels, C. P.; Petersma, E.; van Peursen, Cornelis Anthonie 1920-1996 (Assen Van Gorcum, 1972)
Filosofie geldt nog steeds als een moeilijk woord. Daarom lijkt het verstandig om het verstaanbaar te maken, want filosofie is interessant en belangrijk. Niet alleen omdat veel mensen achter het oppervlak van gebeurtenissen en processen dieper liggende redelijke verklaringsgronden hopen te vinden, maar ook omdat veel meer dan alledag zichtbaar wordt wijsgerig te noemen feitenordeningen, interpretaties en waarden bepalend blijken voor meningen, overtuigingen en beslissingen.Misschien is het t eenvoudigst kennis te maken met concrete filosofen van de twintigste eeuw. Bijzonder gewone of ongewone bijzondere mensen, die als Wittgenstein dol zijn op cowboyfilms of als Merleau-Ponty filosofie beschouwen als het innemen van drugs - wie er bang voor is, moet het maar laten.De filosofen die hier aan bod komen, worden traditioneel ingedeeld onder de volgende noemers:taalfilosofie: Russel, Popper, Wittgenstein, Ayer, Ryle, Chomsky;fenomenologie/existentiefilosofie: Husserl, Heidegger, Sartre, Merleau-Ponty, Ricoeur;neo-marxisme: Bloch, Marcuse, Habermas, Kolakowski;structuralisme: Levi-Strauss, Foucault.Toch kom je met zo'n indeling niet helemaal uit of zelfs helemaal niet uit. Indelen is pas leuk, wanneer je door verrassend te groeperen ineens nieuwe informatie krijgt. Dit is het uitgangspunt van prof. van Peursen: hij probeert heel origineel met twee woorden, regels en ervaring , een nieuwe verdeelsleutel uit.
Keywords: Philosophers, Modern; Philosophy, Modern -- 20th century; #GOSA:V.HedT.Alg.M; 1 <092> -- Filosofie. Psychologie--Biografieën; 1 "19" -- Filosofie:-- 20ste eeuw