Romeinen en barbaren de ondergang van het Romeinse Rijk in het Westen. - Wijnendaele, Jeroen (Leuven Davidsfonds, 2013)
In het jaar 400 strekte het Romeinse Rijk zich nog uit van de Ierse zee tot de Arabische woestijn, en van de straat van Gibraltar tot aan de Kaukasus. Amper een eeuw later was dit rijk in het Westen volledig van de kaart verdwenen en vervangen door een dozijn barbaarse vorstendommen. Hoe kon zo’n bolwerk van macht en beschaving zo snel ten onder gaan? Het is een vraag die historici al eeuwen voor een raadsel stelt omdat er nauwelijks bronnenmateriaal is. Toch slaagt Jeroen Wijnendaele erin om een beeld te schetsen van de turbulente vierde en vijfde eeuw. Van de dood van Valentinianus I (375) en het uiteengaan van het West-Romeinse en Oost-Romeinse Rijk tot de verovering van Italië door de Ostrogoten (493). De lezer wordt meegenomen op een rondreis door het rijk in het voetspoor van spraakmakende figuren zoals Attila, St. Augustinus en Alarik. Genuanceerd, helder en overzichtelijk toont Wijnendaele aan dat de ondergang van Rome in de vijfde eeuw een chaotische periode was, boordevol conflicten waarin keizers, krijgsheren, barbaren en bisschoppen elk hun rol speelden, maar daarom nog geen clash der beschavingen zoals vaak beweerd wordt. Romeinen en barbaren is een boeiende studie over een periode die vele eeuwen later nog steeds tot de verbeelding spreekt.
Bevat bibliografie en terminologie
Keywords: 937.09 -- Geschiedenis van Rome: verdeling en val van Rome--(395-476)