Menselijke liefde en vriendschap - Vander Kerken, Libertus S.J. 1910-1998 (Antwerpen DNB (De Nederlandsche Boekhandel), 1981)
Dit essay handelt over menselijke verhoudingen waarin die mogelijkheden tot hun hoogste bloei komen : genegenheid en liefde onder hun meest verscheiden vormen, met bijzondere aandacht voor het unieke fenomeen van de vriendschap.
Ook wordt gesproken over de eenzaamheid, een verborgen gevoel dat alle mensen kennen. Gepoogd wordt de zin daarvan te verklaren, en aan te tonen hoe die zin lichtend wordt in liefdevolle gemeenzaamheid.