De ziekte van de islam. - Meddeb, Abdelwahab; de Haan, Frans (Kampen Ten Have, 2007)
Het fundamentalisme is de ziekte van de islam. Net als onverdraagzaamheid de ziekte van het katholicisme was en het nazisme die van Duitsland. Maar de islam valt niet samen met zijn ziekte. Er zijn ook islamitische 'vrijdenkers' – dichters, mystici, filosofen en wetenschappers – die in de loop van de geschiedenis het veld hebben moeten ruimen voor fanatici en dogmatische schriftgeleerden. Sinds de Europese Verlichting voelt 'de moslim' zich van zijn troon gestoten en is hij een wrokkig mens geworden. Daarvoor wijst Meddeb zowel interne als externe oorzaken aan. Bijvoorbeeld de opkomst van een grote klasse 'half-geletterden' in het Midden-Oosten, maar ook de Amerikanisering van de wereld. Hij roept moslims op tot zelfkritiek en een pluriforme interpretatie van de Koran. (Bron: covertekst)
Keywords: 297*35 -- Islam en het Westen