Cirkels van zorg ethisch omgaan met ouderen. - Gastmans, Chris; Vanlaere, Linus; Vanlaere, Tom; Vanderstichele, Saskia (Leuven Davidsfonds, 2006)
Wie 65 is, heeft gemiddeld nog 18 levensjaren voor zich. Een mooi vooruizicht, ware het niet dat we doorgaans de helft van die jaren zorgbehoevend doorbrengen. En meer zorgbehoevende ouderen impliceert nood aan meer zorgende handen. Hoe gaat onze samenleving deze uitdaging aan? Ook de ouderenzorg zelf is aan een evaluatie toe. De menswaardigheid van die zorg staat onder grote druk en dit niet alleen in kwesties van leven en dood, zoals euthanasie, zelfdoding en afbouw van levensverlengende medische behandelingen. De menswaardigheid van ouderen komt ook tijdens de dagelijkse zorgverlening in het gedrang. Er is sprake van ondervoeding, onnodige vrijheidsbeperkende maatregelen en overdreven gebruik van kalmeringsmiddelen in zorginstellingen voor ouderen. Voor het eerst verschijnt een boek waarin de auteurs het volledige zorgproces aan een ethische reflectie onderwerpen. Een onmisbaar perspectief voor ieder die de zorg voor oudere personen ter harte neemt.
Keywords: Health Services for the Aged -- ethics; Ethics, Medical; 364.4-053.9 <493> -- Hulpverlening aan bejaarden--België; 351.84*6 -- Welzijnsrecht. Wetgeving i.v.m.bejaardenzorg; 253:362.1 -- Pastoraal voor zieken, ouderen en stervenden; 241.63*4 -- Theologische ethiek: euthanasie