Ik verwacht een gehandicapt kind wat nu? - Loots, Carlo (Leuven Davidsfonds, 2001)
Selectieve abortus na een positieve diagnose roept heel wat ethische vragen op. Is het ongeboren leven bescherming waard? Is het beter niet geboren te worden dan zonder kwaliteit te moeten leven? Kan het gezin de zware last dragen? En welke plichten hebben ouders ten opzichte van de samenleving? In dit boek worden argumenten aangereikt voor een reflectie over prenatale diagnostiek en haar consequenties. Vanuit een sterk besef van de mogelijkheden en de grenzen van de biomedische wetenschap formuleert de schrijver een genuanceerde en verfijnde vraagstelling. Een verhelderend en trefzeker essay, geschreven vanuit ervaring in de zorg voor mensen. Noodzakelijke oriëntaties om met deze complexe problematiek verantwoord om te gaan.
'Is het een jongen of een meisje? En 'Op wie zal het lijken?' Toekomstige ouders fantaseren over het nog ongeboren kind, dat hun dromen zal vervullen. Maar de roze wolk van vreugde krijgt wel eens donkere randjes: 'Is het kindje wel gezond?' Dankzij prenatale diagnostiek kunnen ouders al vroeg in de zwangerschap te weten komen of hun kindje een afwijking heeft. Wat als er slecht nieuws is? De droom spat uiteen. De keuze tussen het afbreken van een gewenste zwangerschap en het leed van een gehandicapt kind, is verscheurend.
Bijlage II. Prenatale diagnostiek
Keywords: 253:362 -- Pastoraal voor gehandicapten