Met de dood in het hart denken over sterven - Vanheeswijck, Guido 1955-; De Kesel, Ignace; Claes, Jacques; De Maeyer, Gregie; Deyaert, Alex; Verhulst, Jos 1949-; Gruwez, Christine (Leuven Davidsfonds, 1998)
De dood hoort bij het leven. En toch verzetten we ons tegen onze sterfelijkheid: omdat het onnatuurlijk lijkt, omdat ons 'ik' op het spel staat, omdat onze levenstaak niet af is. In Met de dood in het hart geven denkers hun opvattingen over het menselijk einde en alles wat ermee samengaat. De schrijvers reflecteren over vragen als: wat was er eerst, de dood - de materie - of het leven? Waarom zijn dood en leven als de twee helften van één appel en is dualisme inherent aan alles wat ons omringt? Is er leven na de dood of is er dood na het leven? Waarom ervaren we vandaag oud-worden en sterven als een vloek terwijl dit vroeger werd aanvaard? Hoe wil ik sterven: als een hond in een sterfhuid overboord gegooid als ballast of liefdevol ommanteld door mijn nabestaanden of op een moment dat ik verkies door een dodelijk spuitje? Zovele vragen over leven en dood die in onze postmoderne samenleving aan de orde zijn. Een boek dat afdaalt naar de kern van ons bestaan.
Keywords: 253:362.1 -- Pastoraal voor zieken, ouderen en stervenden