De rivieren ten noorden van de toekomst laatste gesprekken over religie en samenleving met David Cayley - Illich, Ivan 1926-2002; Cayley, David; Achterhuis, Hans 1942-; Beliën, Paul J.J.; de Vries, Leon Otto. (Kapellen Pelckmans, 2014)
In De Rivieren ten Noorden van de Toekomst (The Rivers North of the Future. The Testament of Ivan llich as told to David Cayley, 2005) spreekt de bevlogen cultuur- en maatschappijcriticus Ivan Illich als historicus en, ook, als gelovige. Hij graaft in de geschiedenis naar de wortels van de oorspronkelijke christelijke boodschap, naar historische betekenis en ontwikkeling. Hij nodigt ons in zijn 'testament' uit over de drempel te stappen naar wat velen niet in overweging (wensen te) nemen.Deze boodschap is door de kerk(en) op haar kop gezet in haar poging om geloof te dwingen met macht, caritas te organiseren, hoop te garanderen en heil te verzekeren. En dit bederf van het beste tot het ergste is het model geworden voor de meeste instituties van het moderne leven. Deze hypothese, want zo blijft hij zijn visie op verschillende stromingen in de ontwikkelingen van de westerse cultuur en maatschappij noemen, beargumenteert hij vanuit zijn filosofische en historische eruditie.Gedurende zijn publieke leven (1960-1980) sprak Illich er niet zo vaak over. In dit boek spreekt hij zich onomwonden uit over zijn intieme, kerk-kritische, gelovige overtuiging en inspiratie. 'Ik hoop dat niemand wat ik hier gezegd heb als antwoorden opvat', zijn de laatste woorden van zijn 'testament', dat tot stand kwam in urenlange gesprekken met auteur David Cayley. (Bron: covertekst)
The Rivers North of the Future