De dood in het geding euthanasiewetgeving en de kerken. - de Lange, Frits; Jans, Jan. (Kampen Kok, 2000)
Eind 1999 reageerden zowel de Rooms-Katholieke Kerk als de Samen-op-Weg-kerken (hervormd, gereformeerd, Luthers) op het wetsvoorstel-euthanasie. Het waren kritische reacties. Van de Rooms-Katholieke Kerk was dat niet onverwacht, maar bij de protestantse kerken was er een verandering in toonzetting vergeleken met de relatief milde commentaren uit eerdere jaren. In deze bundel worden de standpunten van de beide kerken nader geanalyseerd en van commentaar voorzien. Niet alle bijdragen trekken dezelfde conclusie, maar een kritische toon overheerst. Het massieve standpunt van de rooms-katholieke bisschoppen blijkt ook in eigen kring nogal wat commentaar op te roepen, aan protestantse zijde is de publieke discussie van oudsher levendig. Een belangrijk punt van kritiek op beide kerkelijke documenten is dat zij wel oog hebben voor de beschermwaardigheid van het leven maar niet voor de autonomie van de (zieke) mens. Een boek van goed niveau voor wie belang stellen in (christelijke) ethiek.
Bijlage Het wetsvoorstel en de memorie van toelichting (uittreksels)
Keywords: 241.63*4 -- Theologische ethiek: euthanasie