Tegen-woordig jeugd en geloofscommunicatie vandaag. - Pollefeyt, Didier 1965-; De Boeck, Ellen (Leuven Acco, 2012)
Dit boek gaat in op de eigentijdse leefwereld van jongeren vandaag en de manieren waarop geloofscommunicatie op een authentieke manier met de veranderende realiteit van de jongerencultuur kan omspringen. Het gaat om de jeugd 'van tegenwoordig'. Maar het gaat ook over de jeugd die durft een 'tegenwoord' spreken en die soms ook zelf nood heeft aan 'tegenwoorden'. Deze publicatie bestaat uit twee grote delen. In het eerste deel willen we een zicht krijgen op 'de jeugd van tegen-woordig' in al haar veelheid en complexiteit. We proberen inzicht te verwerven in nieuwe tendensen onder jongeren, inzake waarden, relaties en religiositeit. Het tweede deel van deze publicatie handelt over de manier waarop geloofscommunicatie kan aanknopen bij de actuele jongerencultuur. Er worden vragen gesteld naar nieuwe godsdienstdidactische werkvormen, naar pastoraal op school, naar vieren met jongeren, en naar de verhouding tussen parochie, gezin en school. Tot slot komen we dan tot de vraag of het huidige leerplan rooms-katholieke godsdienst secundair onderwijs nog wel een kader biedt om op een kwalitatieve manier werk te maken van christelijke geloofscommunicatie met jongeren, dan wel bijsturing behoeft of zelfs aan vervanging toe is. In dit boek komen bijdragen aan bod van Pedro De Bruyckere, Paul De Witte, Carl Sterkens en Paul Vermeer, Renilde Vos, Samuel Goyvaerts, Hans Van Crombrugge, Jacques Michielssens, Marianne Moyaert en Lieven Boeve. (Bron: covertekst)
Keywords: 268.922 -- Godsdienstsociologie en catechese van de jeugd; 253:37 -- Pastoraal voor jeugd en opvoeding