Begrensde vrijheid ethiek in de geestelijke gezondheidszorg. - Liégeois, Axel 1959- (Kapellen Pelckmans, 1997)
Hoe omgaan met de verscheidenheid van overtuigingen, waarden en gedrag bij cliënten, familie en zorgverleners? Heeft een cliënt recht op inzage in zijn dossier? Mogen zorgverleners medicatie toedienen tegen iemands wil? Wat met seksuele relaties tussen 2 personen als die negatieve gevolgen hebben voor hun behandeling? Met dergelijke vragen worden zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg voortdurend geconfronteerd. In dit boek stelt de auteur een model voor om hierover op een ethische wijze na te denken. De fundamentele waarden die in de geestelijke gezondheidszorg op het spel staan zijn: vertrouwen, zorg, autonomie, privacy, waarachtigheid, onschendbaarheid en rechtvaardigheid. Wanneer er een spanningsveld ontstaat tussen twee of meer van deze waarden is er sprake van een ethisch probleem. Een verantwoorde keuze is dan mogelijk door deze waarden volgens een ethische methode tegenover elkaar af te wegen. De auteur past deze methode toe op een reeks praktische thema's uit de geestelijke gezondheidszorg. Telkens verheldert hij het probleem, weegt de onderliggende waarden tegenover elkaar af en stelt dan enkele algemene richtlijnen voor het handelen voor. Als een rode draad doorheen het boek loopt de idee van begrensde vrijheid; dit is de kern van de ethische problematiek in de geestelijke gezondheidszorg, in een dubbele betekenis. Enerzijds is iemands innerlijke vrijheid al begrensd door zijn psychische problematiek, anderzijds zijn zorgverleners dikwijls genoodzaakt om de keuzevrijheid van de persoon die ze helpen te begrenzen.
9. Seksualiteit en relaties
Keywords: Mental health services -- Moral and ethical aspects; Psychiatric ethics; 241.63*6 -- Theologische ethiek: psychisch welzijn; 613.8 -- Geestelijke volksgezondheid. Alcohol. Drugs. Narcotica. Seksueel leven--(hygiëne en gezondheidszorg)