Cardijn en de KAJ een wereld in beweging - Van Leeuw, Claire; Meeus, Wouter; Geeraerts, Glenn; Grieu, Étienne S.J. 1962- (Averbode Averbode/Erasme, 2017)
'We moeten aanwezig zijn daar waar de gelovigen worden blootgesteld aan de invasie van hen die hun geloof willen vernietigen.' Paus Franciscus sprak deze woorden uit tijdens zijn eerste chrismaviering in de Sint-Pietersbasiliek op donderdag 28 maart 2013.Jozef Cardijn had deze woorden kunnen uitspreken. Zoals paus Franciscus vandaag ging Cardijn naar de marge van de samenleving, waar pijn is, onrecht en onwetendheid. Hij kon niet verdragen dat jongeren werden uitgesloten van het Koninkrijk van God vanwege hun sociale afkomst. Hij was geschokt door hun ellende. Kardinaal Cardijn gaf zijn leven opdat elke jonge werknemer zijn waardigheid als kind van God kon ontdek- ken en zijn lot ter hand kon nemen.Claire Van Leeuw beschrijft in deze biografie het boeiende leven van priester Jozef Cardijn, de stichter van de Katholieke Arbeidersjeugd (KAJ). Hij overleed in 1967, na een vruchtbaar leven in dienst van de jeugd en de arbeiders.
Keywords: 929 CARDIJN, JOZEF -- Biografie. Genealogie. Heraldiek--CARDIJN, JOZEF; 256*611 -- Lekenwerking via de christelijke arbeidersjeugd. KAJ