Lof der duurzaamheid nieuwe visie op milieu en ongelijkheid - Meganck, Erik (Oud Turnhout Gompel&Svacina bvba, 2018)
De encycliek Laudato Si’ van Paus Franciscus biedt een visie die de pragmatische duurzame ontwikkelingsdoelen – SDG’s: Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties motiveert. Om de 17 doelstellingen en 169 onderliggende tussendoelen – onder meer einde aan armoede en honger, gelijkheid van vrouwen en mannen, aanpak van de klimaatverandering – te operationaliseren, moet elk land ze vertalen in nationaal beleid. Hiertoe moeten keuzes worden gemaakt vanuit lokale behoeften en mogelijkheden.Dit boek, met bijdragen van experten, verkent de kansen voor initiatieven en de rol van kerk en overheid hierin. De visietekst moet de invulling en uitwerking ervan blijvend begeesteren. Dat kan, want zelden vond een encycliek zoveel bijval, ook buiten de kerk. Dat moet ook, zo niet dreigen de SDG’s dode letter te blijven. Dit boek dient als basis voor een Vlaams-Nederlandse invulling en richt zich tot het middenveld, kerk en overheid.