Macht en onmacht een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting - Beeckman, Tinneke (Amsterdam Bezige Bij, 2015)
In Macht en onmacht vertrekt de auteur van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo om de oorzaken van de maatschappelijke vertwijfeling te verkennen. Op erudiete wijze toont ze hoe Verlichtingsidealen al het streven naar waarheid en gelijkheid in onbruik zin geraakt. In plaats daarvan overheerst een ambigu postmodern denken dat voortdurend verwarring schept en waarheidsaanspraken onmogelijk maakt. Ontsporingen als sinister fundamentalisme en hardnekkig neoliberalisme zijn daarvan het gevolg.
I postmoderne filosofie - 1. portret van een onderzoeker - 2. Nietzsche - 3. deugden van waarachtigheid - 4. de vorige oorlog - II. de inspirator - Martin Heidegger - 5. in de academische wereld - 6. Sein und Zeit - 7. politieke implicaties van Sein und Zeit - III. dollartekens in de hemel - 8. politieke overgave aan de economie - 9. armoede als verklaring voor geweld - 10. postmodernisme en neoliberalisme - 11. Ayn Rand - de almacht van het individu - Ayn Rand in de verbeelding - IV. de macht van het complot - 13. crisis van waarachtigheid in het westen - 14. politiek vertrouwen - 15. naar de bronnen van de democratie - 16. hedendaags complotdenken - epiloog