Euthanasie : waarom niet? Pleidooi voor nuance en niet-weten. - Desmet, Marc S.J. 1956- (Tielt Lannoo, 2015)
Euthanasie: waarom niet? probeert die nuances onder woorden te brengen. Ja, waaróm niet? Euthanasie moet in bepaalde lijdenssituaties kunnen. En tegelijkertijd, waarom níét? De praktijk leert dat euthanasie niet vanzelfsprekend blijft.Niet voor de zieke, die afhankelijk is van een goed luisterende arts.Niet voor naasten, die alles soms erg verschillend beleven.Niet voor artsen. En er is nog een betrokkene: onze maatschappij.Leven we te lang? Weten we geen weg meer met lijden? Of willen we economisch niet tot het uiterste gaan in de zorg?Zo veel vragen en vaak zo weinig genuanceerde antwoorden die de mediawaan van de dag overstijgen. Marc Desmet wil recht doen aan de complexiteit van de lijdensbeëindiging, met verhalen uit zijn euthanasiebegeleidingen,voorbij de simpele tegenstelling. Dit boek wil vooral doen nadenken. Op zoek naar praktische wijsheid die ook durft te zeggen: je sais que je ne sais pas.
Met literatuuropgave.