Worden alle mensen broeders? Over globalisering en verscheidenheid. - Libbrecht, Ulrich.. (Tielt Lannoo, 2007)
Meer dan ooit krijgen de oosterse denkwijzen vaste voet in het Westen. Er wordt vandaag ook veel gereisd naar China, India, Thailand... Toch blijven de hotels in die landen grotendeels westerse eilanden in oosterse zeeën. Als bezoeker kom je meestal niet veel verder dan een kortstondig bezoek aan stereotiepe plekken, wat geflits met een camera, en hop... weer terug naar de vertrouwde pleisterplaats. Dergelijke contacten kan men bezwaarlijk diepgaande ontmoetingen noemen... Toch hebben wij in het Westen meer dan ooit behoefte aan de integratie van andere denkbeelden in onze eenzijdige wereldbeschouwing. De oosterse invloed verloopt vandaag evenwel nog steeds langs wegen van 'mentale kolonisering', zoals wij westerlingen dat altijd zo graag hebben gehad. Toch is er pas sprake van échte globalisering als die integratie gebaseerd wordt op oprechte ontmoetingen tussen culturen. Dit boek gaat over globalisering. Niet zozeer over economische of politieke globalisering, maar over de diepste kern van wat globalisering kan betekenen: de noodzaak aan een respectvolle integratie van andere wereldbeelden in onze cultuur...
Meer dan ooit krijgen de oosterse denkwijzen vaste voet in het Westen. Er wordt vandaag ook veel gereisd naar China, India, Thailand... Toch blijven de hotels in die landen grotendeels westerse eilanden in oosterse zeeën. Als bezoeker kom je meestal niet veel verder dan een kortstondig bezoek aan stereotiepe plekken, wat geflits met een camera, en hop... weer terug naar de vertrouwde pleisterplaats. Dergelijke contacten kan men bezwaarlijk diepgaande ontmoetingen noemen... Toch hebben wij in het Westen meer dan ooit behoefte aan de integratie van andere denkbeelden in onze eenzijdige wereldbeschouwing. De oosterse invloed verloopt vandaag evenwel nog steeds langs wegen van 'mentale kolonisering', zoals wij westerlingen dat altijd zo graag hebben gehad. Toch is er pas sprake van échte globalisering als die integratie gebaseerd wordt op oprechte ontmoetingen tussen culturen. Dit boek gaat over globalisering. Niet zozeer over economische of politieke globalisering, maar over de diepste kern van wat globalisering kan betekenen: de noodzaak aan een respectvolle integratie van andere wereldbeelden in onze cultuur... (Bron: covertekst)
Inleiding - 1. de wereld als markt - 2. de wereld als agora - 3. de wereld als herinnering - 4. burger van de wereld
Keywords: East and West; Globalisation